27 maj 2012

Bok 21: Utvandringens tid: Tayeb Salih (Sudan)





"Förr eller senare skulle de lämna vårt land, så som många människor lämnat länder under historiens lopp. Järnvägarna, ångbåtarna, sjukhusen skulle bli våra och vi skulle tala deras språk utan skuld eller tacksamhet. Vi skulle åter bli sådana vi var, vanliga människor, och om vi var lögner, var vi det av eget fabrikat."




Om författaren

Tayeb Salih föddes 1929 i norra Sudan, nära Nilen. På grund av sin studiebegåvning fick han möjlighet att studera i England, där han också arbetade under flera år för BBC. Han var även verksam som VD för Qatars informationsministerium och innehade höga poster hos UNESCO i Paris under de sista åren i sitt liv. Efter stadskuppen i Sudan 1989 gick Salih i exil på grund av sin starka kritik mot den styrande militärregimen.

Utvandringens tid (1969) utsågs 2001 till den viktigaste arabiska boken under 1900-talet av den Damaskusbaserade organisationen Arab Literary Academy.


Om boken

Bokens berättare återvänder till sin hemby i Sudan efter flera års studier i Europa. Väl där upptäcker han att byn har fått en ny invånare - den mystiske Mustafa Sa'id. Sa'id, som är en oerhört intelligent man, var en av de första sudaneserna som studerade utomlands. Av okänd anledning valde han sedan att slå sig ner i den lilla byn vid nilstranden. Efterhand som berättarjaget lär känna Sa'id konfronteras han med de oroväckande hemligheterna i dennes förflutna...


Reflektioner

Sudan, som till ytan är Afrikas tredje största land, blev självständigt 1956 - efter mer än 50 år av brittisk ockupation. Landet, som drabbats av två långa inbördeskrig mellan nord och syd under 1900-talet, skiljdes slutligen från Sydsudan under 2011.

Sudan är ett av det fåtal länder för vilka författarvalet var självklart på förhand. Tayeb Salih är inte bara Sudans, utan även en av arabvärldens, mest kända författare och jag har fått honom rekommenderad av flera olika personer. Det fanns för övrigt inte så många andra att välja på - den enda andra intressanta skönlitterära sudanesiska roman som jag kunnat hitta på svenska är Leila Aboulelas Minaret (2005).

Utvandringens tid går på engelska under beteckningen Season of migration to the north, vilket ligger betydligt närmare ursprungstiteln. Både berättarjaget och Mustafa Sa'id emigrerar under ungdomen norrut, till Europa, för att studera. Samtidigt som deras liv speglar varandra är de dock även varandras motsattser - Sa'id är en handlingskraftig man som skadat sin omgivning genom sina handlingar; berättaren är passiv och skadar snarast genom att inte intervenera. I bådas fall är det kvinnor som drabbas av konsekvenserna.  

Genom de båda huvudpersonerna ges läsaren en bild av Sudan under två generationer. När Mustafa Sa'id ger sig av för att studera - först i Egypten och sedan i England - är han undantaget som förutspås en lysande framtid; när berättarjaget anländer till byn i bokens början har även några flickor getts möjlighet till (en kort) skolgång. Just kvinnoporträtten i boken var för övrigt något som kom som en positiv överraskning för mig. Salihs kvinnliga huvudpersoner är både komplexa or varierade - läsaren möts på romanens sidor inte enbart av den passionerade och olyckliga Jean Morris, utan också av den åldrade och underbart munviga Bint Majzoub; den djupt empatiska Mrs Robinson; och Husna, Sa'ids änka som tvingas föra en ensam kamp för sin rätt till självbestämmande.

Romanen tar också upp teman som exotifierandet av det afrikanska. När Sa'id börjar studera i England befinner sig imperiet i sin skymningstid. Medan han av makthavarna ses som "det goda exemplet" på kolonialismens efterverkningar - en intellektuell afrikan som kan tala perfekt brittisk engelska - ser många kvinnor honom som en lockande möjlighet till något främmande och halvt förbjudet (något han också utnyttjar när han förför dem). Sexualiteten blir ett sätt att slå tillbaka mot kolonisatörerna - eller, om man tolkar det utifrån ett feministiskt perspektiv, ett sätt att markera dominansen över en annan utsatt samhällsgrupp.

Utvandringens tid är en roman att återvända till. Det är den sällsynta typ av bok som - trots att den publicerades för mer än femtio år sedan - fortfarande är aktuell och har en förmåga att ifrågasätta läsarnas förutfattade sanningar.

CBC (Canadian Broadcasting corporation) har en podcastintervju med Salih på sin hemsida och
det finns även en intervju på Radio France Internationale (Den senare har dock något sämre ljudkvalitet).

1 kommentar:

  1. Så fint du skriver om Utvandringens Tid. Jag läste den för ett år sedan och återvänder ofta till den i tanken. http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.se/2011/08/utvandringens-tid-klassiker-fran-sudan.html
    Ser fram emot att följa ditt projekt och inspireras av din läslista. ha en skön lässommar!

    SvaraRadera