Bloggmission/FAQ

En välkomsthälsning

Välkommen till Världsboksbloggen - en blogg vars huvudsyfte är läsandet av en bok från varje land i världen. Här kommer du att kunna läsa om nya, gamla och halvt bortglömda böcker från olika länder. Förhoppningen är också att det så småningom ska bli en bra resurs för de som är intresserade av omvärldslitteratur i stort.

En blogg att läsa, reagera på och inspireras av helt enkelt :)


En kort FAQ:

Vad menas med länder?: Självständiga stater som är erkända av FN (I skrivande stund 193 st.) + observatörsländerna Vatikanstaten och Palestina, samt Kosovo (som av Sverige erkänts som eget land). Även andra (mer eller mindre omdebatterade) regioner och specifika folkgrupper kan komma att inkluderas (t.ex. Taiwan, Grönland, Romer och Kurder), men det är läsandet av de 196 som är huvudmålet.

Självklart finns det många gråzoner och även om jag i första hand försöker läsa böcker som utspelar sig i de respektive länderna, skrivna av författare som växt upp i dem, kommer detta förmodligen inte alltid att vara möjligt. De författare jag valt att läsa ska självfallet inte heller ses som representativa för hela sitt lands litteratur. För enkelhetens skull har jag valt att genomgående använda de samtida nationaliteterna när jag refererar till författare (t.ex. räknar jag Kafka som en tjeckisk författare snarare än tjeckoslovakisk).

Frågor? Bokrekommendationer? Reaktioner? Läst en bra bok på sistone och känner för att skriva lite om den? Skicka ett mail till varldsbokbloggen@gmail.com eller lämna en kommentar i ett inlägg så svarar jag så snart jag kan.

5 kommentarer:

 1. Sjukt bra idé! Hade jag varit en snabbare läsare hade jag nog också försökt mig på det här, men nu kan jag ju istället plocka de bästa böckerna av det du har läst! :)

  God jul från sofia

  SvaraRadera
 2. Såg inte din kommentar förrän nu så det blir ett gott nytt 2013 från mig. Mitt nyårslöfte är att försöka uppdatera bloggen åtminstone en gång i veckan, så det ska förhoppningsvis bli mer att läsa framöver. :)

  // Fredrika

  SvaraRadera
 3. Underbart! jag kommer att hämta många tips härifrån :) Jag har själv ambitionen att "Läsa jorden runt", ta en titt om du vill!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ju fler desto roligare - det ska bli spännande att följa dig! Det verkar som att du har mycket fokus på kvinnliga författare (?), så jag ser fram emot att få lite välbehövliga tips. Det är alldeles för hög mansdominans bland författarna jag läser för tillfället.

   Ps. Jag la till en länk till din blogg under "Litteraturresurser" så att jag säkert inte tappar bort den :)

   Radera
  2. Kul! och ja, det stämmer att gärna läser kvinnliga författare.
   Tar man Brasilien som exempel är det nog fler som hört talas om Coelho än om Lispector. Jag väljer gärna den som fått minst uppmärksamhet.

   Radera