11 juni 2012

Bok 24: Kobra, Ak Welsapar (Turkmenistan)






"'Kan ni tänka er, de kan inte formulera korrekta satser. Men det gör inget, för vi lär dem allt. Visst, det finns vissa obligatoriska regler som vi måste hälla in i deras öron med våld och hos en del brister då trumhinnan och andra blir rent tokiga. Det är fullt möjligt att merparten av dem var galna redan från början. Döm själva! Kan verkligen en mentalt frisk människa konstruera en mening som inte stämmer med Herr kamrat presidentens politik?'"





Om författaren

Ak Welsapar föddes i Turkmenistan 1956. Han arbetade i hemlandet som journalist och författare, men blev efter ett antal kritiska reportage om bland annat kemikalieanvändningen i jordbruket intagen till förhör och satt i husarrest av myndigheterna. 1994 kom Welsapar med sin familj till Sverige som politisk flykting och fem år senare blev han svensk medborgare (information hämtad från boken).


Om boken

En mans väg korsas av ett talande lamm, en diktator blir alltmer paranoid, och en kobra klär sig i människoskepnad för att finna orsaken till den katastrof som drabbat hans ökenhem. Kobra (2011) ligger, sin övernaturliga handling till trots, närmare den politiska fabeln än den magiska realismen. Handlingen följer främst två karaktärer: kobran som bosätter sig i människornas värld och diktatorn själv - herr kamrat president.

Med dräpande satir berättar Welsapar om ett sönderexploaterat land vars resurser är koncentrerade till ett enda ändamål - att behaga härskaren.


Reflektioner

"En människa får inte dö i förtid". Det är den ständigt ekade parollen, som myntats av "Herr kamrat presidenten" i Kobra. Men vad betyder det egentligen? Inte förrän mot mitten av boken får läsaren ett svar: människan och hennes kropp tillhör staten och därmed i förlängning diktatorn. Att ta livet av sig blir detsamma som att stjäla från staten eftersom den ende som har rätt att bestämma över människoliv och utfärda "en lycklig död" är diktatorn själv.

Om diktatorn är en skräckinjagande gestalt så står bokens andra huvudperson - kobran - honom inte långt efter. Den förmänskligade ormen som snabbt avancerar i diktatorns tjänst, ständigt på jakt efter någon att hämnas på för ödeläggandet av öknen, är oberäknelig och lika snabb till att attackera fiende som vän. När han anländer till människovärlden inser han snabbt att han för att få sin hämnd måste göra sig till maktens verktyg. Så förvandlas ett offer till en förövare som inte inser sin egen förändring förrän det är för sent...

"Herr kamrat presidenten" är baserad på Saparmurat Atajevitj Nijazov - den man som fram till sin död 2006 var Turkmenistans diktator. Nijazov, som var ledare för det turkmenska kommunistpartiet under Sovjettiden och över en natt förvandlades till en glödande antikommunist vid Sovjets fall, var ökänd för sin personkult och oberäknelighet. Medan folket svalt lät han bygga guldstatyer av sig själv och hans andliga vägledningsbok - Ruhnama - är fortfarande obligatorisk läsning på skolor och arbetsplatser.

Det är lätt att uppleva Kobra som smått övertydlig, men samtidigt känns det direkta språket och den dialogdrivna handlingen ändå märkligt passande. Eller kanske inte så märkligt - i romanens förord (som för övrigt innehåller en utmärkt överblick över den turkmenska litteraturens historia) beskriver Lars Erik Blomqvist hur Welsapar använder sig av dialog och paroller för att parodiera det överdrivet formella sovjetiska byråkratspråket.

Kobra är en tung bok att läsa vilket kan verka avskräckande för många. Samtidigt innehåller den mycket som är både tänkvärt och oroväckande. Det som framför allt kommer att stanna kvar länge hos mig är användandet av språket för att dölja och försköna. Indoktrinering blir "undervisning", regimkritik blir "grammatiska felaktigheter" och galenskap, och alla måste lära sig älska herr kamrat presidenten om de vill undgå "en lycklig död".

Sveriges författarförbund har en intervju med en annan turkmensk författare - den (liksom Welsapar) svartlistade Tirkish Jumageldi som tyvärr ännu inte finns översatt till svenska.

Vill man veta mer om Ak Welsapar så är han inkluderad i Anna Franklins och Reza Rezvanis Den osynliga litteraturskatten, som presenterar sju exilförfattare verksamma i Sverige.

Ett inslag med Ak Welspak på Kulturnytt (Sveriges Radio):
Lyssna: Herr kamrat presidenten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar