31 mars 2012

Bok 14: Sommarljus, Jón Kalman Stefánsson (Island)





"Ibland tänker vi på lammen i slakteriets fårhus, varma av liv, bräkande tittar de sig omkring med blå ögon och en eller två dagar senare är de djupfrysta kadaver. De lever en sommar, en kort sommar fylld av dagsljus i deras ådror, inte en till, bultpistolen krossar pannan ovanför ögonen, kvar står vi och väntar på vintern."





Om författaren

Jón Kalman Stefánsson är född i Reykjavik 1963. Innan han började skriva romaner ägnade han sig bland annat åt litteraturkritik och lyrik. Han har än så länge tre romaner översatta till svenska och har också tre gånger nominerats till Nordiska Rådets Litteraturpris.


Om Boken

Händelserna i Sommarljus (2005) tilldrar sig i ett litet samhälle på den isländska landsbygden. Här bor forne bonden Kjartan, åtråvärda Elisabeth, långa Turid och Astronomen som började drömma på latin. Det är en plats där alla känner alla och där små händelser blir stora: spökerier på lagret, utlandsresor, otrohetsaffärer och restaurangöppnande. Och överallt lurar det stora mörkret, ständigt redo att uppsluka dem.


Reflektioner

Sommarljus, som har undertiteln och sen kommer natten, är skriven i första person plural. Vilka dessa "vi" är, ur vilkas perspektiv berättelsen skildras, förblir dock oklart. Ibland tycks de - precis som i Carsten Jensens historiska skröna Vi, de drunkade - representera hela byn och ibland enbart en grupp byinvånare.

Stefánssons språk är mjukt och intimt - nästan organiskt - och berättelserna är skönt fria från ironi. Som läsare kommer man snabbt de olika byborna in på livet och efter ett par kapitel känns de nästan som gamla bekanta. Även de mest karikatyrartade av dem, som Astronomen och den memoarskrivande expolitikern Finnur, skildras med allvar och sympati. Samhället som händelserna utspelas i existerar i gränslandet mellan nutid och dåtid. Det moderna har sedan länge nått till det lilla samhället och förvandlat människorna och deras vanor, men fortfarande finns rädslan för mörkret och ensamheten kvar hos dem.

Sommarljus hör inte till de romaner som ger sina läsare plötsliga insikter eller får dem att se världen med nya ögon. Det är snarare en berättelse om människors förmåga och oförmåga till samexistens - och om nödvändigheten i att hålla fast vid varandra för att undvika att förirra sig ut i mörkret. En bok som funkar både för varma sommarkvällar i hängmattan och regniga höstdagar.

Några andra riktigt bra moderna isländska författare som finns översatta till svenska är Einar Már Guðmundsson, Vigdís Grímsdóttir och deckarförfattaren Arnaldur Indriðason. Intresserade av Island bör definitivt inte heller missa den ofta uppdaterade och alltid lika intressanta Islandsbloggen.

En intervju med Jón Kalman Stefánsson på Kulturradion: Biblioteket:
Lyssna: Biblioteket Jon Kalman Stefanson Bokcirkeln del del 2 20100419

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar