16 mars 2012

Bok 12: Babian, Naja Marie Aidt (Danmark)  "'Maria knuffar till Bjørn hårt, då hon passerar honom på väg ut ut vardagsrummet. Hon sliter granen ur handen på Torben och går bort och öppnar fönstret. Pojken börjar gråta. Hon kastar så hårt hon kan och ser det lilla klotet krossas då det träffar trottoaren. Torben hänger sig fast i hennes byxor. Hon gör sig lös från honom, smäller igen sängkammardörren och går tillbaka till vardagsrummet. Sätter sig tungt i soffan bredvid sin mor.
  Bjørn tar sin jacka och går.
Om författaren

Naja Marie Aidt är född på Grönland 1963, men var under flera år bosatt i Köpenhamn. Hon har varit verksam som författare och poet sedan 1991. Babian, som är hennes senaste novellsamling, har belönats med såväl det danska Kritikerpriset (2006) som Nordiska Rådets Litteraturpris (2008).


Om boken

Novellsamlingen Babian (2006) består av femton noveller om urban vardagsångest, oförståelse och isolation. Aidts intensiva beskrivningar av det moderna samhällets baksida blir nästan fysiskt drabbande och många av de scenarion hon målar upp är obehagligt realistiska: stressiga familjesemestrar, långvariga sjukdomar och plötsliga möten på tågstationer.


Reflektioner

Babian är, för att tala med SAOB, inte enbart en "apa av släktet Cynocephalus" utan också ett "skymford om personer, i sht af manligt kön, för att beteckna motbjudande utseende". I Aidts noveller används det bara i direkt relation till en karaktär - en man som drabbats av en allvarlig sjukdom. "Motbjudande" är dock ett ord som ligger nära till hands vid en beskrivning av samtliga berättelser i Babian

Berättelserna balanserade på gränsen mellan det absurda och det realistiska och några av dem kändes för mig en smula överdramatiska. I det stora flertalet lyckas dock författaren obehagligt väl med att sätta förstoringsglaset på just de händelser under semestrar och vardagsliv som man gärna förtränger i efterhand. Samtidigt är jag inte säker på vad hon vill säga med dem - Att det krävs väldigt lite för att människor ska gå sönder och förlora kontrollen? Läsaren konfronteras i Babian med det moderna samhällets bräcklighet - och som just obehagsväckare fungerade novellerna utmärkt.  

Är man ute efter snabblästa, mörka, slice-of-life skildringar som fokuserar på sprickorna i vardagen - otro, barnmisshandel, sexuell frustration - kan Babian nog vara ett bra läsval. Förväntar man sig däremot tyngre, originella, mer ingående berättelser kan man lätt bli besviken. Kanske är det helt enkelt den typ av noveller man måste befinna sig på rätt plats och vid rätt tidpunkt i tillvaron för att kunna uppskatta tillfullo.

Litteratursiden.dk är en bra utgångspunkt för de som är intresserade av nyare dansk litteratur.


Naja Marie Aidt läser ur Bulbjerg i samband med PEN World Voices Festival 2010:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar