29 januari 2012

Bok 7: A Dry White Season, André Brink (Sydafrika)
"I wanted to help. Right. I meant it sincerely. But I wanted to do it on my terms. And I am white, they are black. I thought it was still possible to reach beyond our whiteness and blackness. I thought that to reach out and touch hands across the gulf would be sufficient in itself. But I grasped so little, really: as if good intentions from my side could solve it all."
Om författaren

André Brink föddes 1935 och växte upp under apartheidtiden i Sydafrika. Ett flertal av hans tidiga böcker rör sig tematiskt kring detta och är starkt regimkritiska. Efter sin litterära debut blev han snabbt en av förgrundsgestalterna i författarsammanslutningen Die Sestigers (ungefär: Sextiotalisterna) som använde sig av afrikaans - Boernas språk - för att protestera mot apartheidsystemet. På grund av detta utsattes han för censur och förföljelse från Sydafrikas hemliga polis.

Brink har vunnit ett antal prestigefyllda priser för sitt författarskap - bland annat Prix Médicis Etranger i Frankrike och Premio Mondello i Italien. Han har också två gånger nominerats till Bookerpriset. På senare år har han simultanskrivit många av sina böcker på afrikaans och engelska. Idag arbetar han även som professor i engelska vid University of Cape Town. A Dry White Season filmades 1989 med bl. a. Donald Sutherland och Zakes Mokae i huvudrollerna.


Om boken

A dry white season (eller En Torr vit årstid, som den heter på svenska) följer den vite sydafrikanen Ben Du Toits liv under, och i efterdyningarna av, Sowetoupproret 1976. Romanen inleds med att bokens berättare - en namnlös författare - får ett paket från den nyligen avlidne Du Toit innehållande anteckningar, dokument och foton. Det är vittnesmålen kring justitiemordet på Gordon - en svart städare på skolan där Du Toit arbetar.

Merparten av boken består av författarens skrivande av en bok baserat på händelserna, samtidigt som han gradvis kommer till större insikt om både Du Toit och det samhälle han själv lever i.


Reflektioner

André Brink hör till de författare som länge befunnit sig i marginalerna av mitt medvetande, men som jag av någon anledning aldrig kommit mig för att läsa. Ett stort misstag, eftersom jag verkligen tyckte om (om man nu kan använda ett så futtigt ord om en bok med ett så starkt ämne) A Dry White Season. Sydafrika är bland de fåtal afrikanska länder som det översätts mycket ifrån. Jag hade läst en del författare från landet tidigare - t.ex. Nadine Gordimer och J.M Coetzee, men av någon anledning inte Brink.

Romanen är den diametrala motsatsen till Ismail Kadares Drömmarnas Palats, som jag läste för Albanien: båda böckerna skrevs av författare som levt större delen av sina liv under totalitära regimer, men medan Drömmarnas Palats beskriver huvudpersonens gradvisa assimilering är A dry white season berättelsen om ett uppvaknande. Ben Du Toits utgångspunkt är den priviligerade, vite, medelklassmannens; han har ett bra jobb, ett (mer eller mindre) lyckligt familjeliv och lever i en självvald blindhet inför förtrycket som pågår runt omkring honom. 

Gordons brutala död blir början på Du Toits kamp med sitt samvete, som slutar med att han bestämmer sig för att göra motstånd. Den typ av trakasserier från säkerhetspolisen som följer på detta beslut var, som tidigare nämnts, något som Brink själv hade erfarenhet av från sin författarbana. Posten öppnas, telefonen avlyssnas, hemmet genomsöks utan förvarning och även andra familjemedlemmar börjar förföljas. Resultat blir ett dubbelt tryck på Du Toit - från familjen å ena sidan och staten å andra - att avsluta sin undersökning av Gordons död. 

Genom att inkludera karaktärer från olika samhällsskikt - som Du Toit, journalisten Melanie Bruwer, Gordons änka Emily och den närmast mytifierade taxichauffören/smugglaren Stanley - blottlägger Brink den gigantiska kontrollapparat som övervakar och dikterar invånarnas liv. Slående, men inte överraskande för den som känner till något om regimen sedan tidigare, är också skillnaden i statens agerande mot svarta och vita. När Gordon börjar undersöka omständigheterna kring sonen Jonathans död hämtas han av polisen, torteras och mördas. Du Toit tillåts däremot att göra en viss grad av uppror och det är först när han går till en tidning med sina avslöjanden som han verkligen börjar trakasseras.

När Brinks bok publicerades 1979 hade apartheidsystemet redan börjat luckras upp, men det skulle dröja fjorton år till innan ANC kom till makten och det definitivt var över. Titelns "torra vita årstid" har många bottnar - den används av Du Toit som en beskrivning av den torka som drev hans familj att lämna sin gård och flytta till staden, men kan även syfta på det vita förtrycket, Sydafrikas isolatoriska omvärldspolitik samt är en referens till den sydafrikanske poeten Mongane Wally Serotes dikt med samma namn som slutar:

"[---] it is a dry white season brother, only the trees know the pain as they still stand erect
dry like steel, their branches dry like wire,
indeed, it is a dry white season but seasons come to pass"

André Brink läser en kort bit av sin novell Surprise Visit i samband med Cape Town Book Fair:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar